Pénzforgalom menedzsment

A pénzforgalom menedzsment célja a fizetőképesség megőrzése. Ezt a képességet meg kell különböztetni az eredményes működéstől, mert az eredmény egy számviteli kategória, és a számviteli beszámolókban kimutatott eredmény legtöbbször nem egyenlő a pénzügyi eredménnyel. Ennek oka a számviteli sajátosságokban rejlik. Csak egy példát említve, a számviteli eredmény rögtön növekszik, ha egy számlát a vállalkozás kibocsát. De pénzügyi szempontból ez az eredmény csak akkor lesz érzékelhető, ha a pénz be is folyik. A pénzforgalom menedzsment segítségével időben előre jelezhetők azok az időpontok, amikor külső forrás bevonására lehet szükség, és időben fel lehet készülni a szükséges intézkedésekre. De az is előfordulhat, hogy a vállalkozásnak pénzügyi tartalékai képződhetnek amelyeket be lehet fektetni. A pénzbőség helyzetének kezelését a befektethető összeg és a lehetséges futamidő elemzésével, valamint a megfelelő befektetési forma kiválasztásával segítjük.

Ezen szolgáltatásunk keretein belül elkészítjük partnereink pénzforgalmi tervét, és folyamatosan aktualizáljuk a tényszámok alakulásától függően. Figyelmeztetést adunk, ha azt látjuk, hogy fizetési nehézség kialakulása várható. A fizetési nehézség kezelésére megoldási javaslatot is adunk.

A pénzügyi helyzet egyik kritikus pontja a vevők tartozásainak beszedése. Hiába sikeres egy vállalkozás az értékesítés terén, ha az ellenérték nem folyik be, akkor fizetésképtelenség állhat elő. Ennek a problémának a kezelésében is segítséget nyújtunk azzal, hogy elemezzük a vevők fizetési szokásait, különböző kockázati osztályokba soroljuk őket, és intézkedési tervet dolgozunk ki a fizetési fegyelem javítására. Lebonyolítjuk a kintlévőség kezelésével kapcsolatos levelezést, valamint szükség esetén együttműködünk követelés behajtó cégekkel is.