Adószakértés

Az adószakértés az adótervezéstől különbözik. A tervezés előre tekintő módon határoz meg teendőket az adókötelezettség optimális kialakítása céljából. A szakértés pedig egy adott adózási probléma megoldására koncentrál, például arra, hogy egy ügyletben fizetett ÁFA levonható-e vagy sem. A tervezés csak a jövőbeni eseményekkel foglalkozik. a szakértés viszont múltbeli és jövőbeni eseményeket egyaránt vizsgálhat.

Adóhatósági ellenőrzések során vállaljuk partnereink képviseletét bármelyik szakaszban. Igény szerint részt veszünk az ellenőrzésen, ellenőrizzük és előkészítjük az ellenőrzéssel érintett dokumentációs anyagot. Szükség esetén elkészítjük a különböző beadványokat.

Az ellenőrzésen kívüli adóhatósági kapcsolatokat is lebonyolítjuk, intézzük a részletfizetési kérelmeket, pótlék, vagy bírság csökkentési kérelmeket is, valamint gondoskodunk a szükséges bejelentések megtételéről.

Adóügyeket érintő esetleges bírósági eljárásokban is képviseljük megbízóink érdekeit. Olyan eseteket is fel tudunk vállalni, amelyek reménytelennek látszanak. Több ügyet oldottunk meg sikerrel, amelyek esetében a nyerési esély minimális volt az eljárás kezdetén.

Hasznos lehet bizonyos esetekben a korábbi időszakok adózásának felülvizsgálata. Kiderülhet például, hogy valamely adónem bevallása nem, vagy nem helyesen történt meg. Amennyiben a hibát önellenőrzéssel helyrehozza az adózó, nem kerül sor bírságolásra, és a pótlék mértéke is alacsonyabb, mintha az adóhiányt az adóhatóság tárja fel.

De olyan eset is előfordulhat, hogy például az építményadó alapja helytelenül került évekkel azelőtt megállapításra, és esetleg adótúlfizetést, majd adó visszaigénylési lehetőséget eredményez a korrekció.